Sök pressmeddelanden

För elfte gången i rad anordnar Stockholms stad tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. En jury har tagit ut tio finalister och en av dem är östersjöhuset Baltic Sea Science Center på Skansen!

Fram till den 24 maj pågår röstningen där alla kan vara med och rösta. Vinnaren presenteras den 17 juni. För mer information och för att lämna din röst, klicka här.

Så här kommenterar juryn Baltic Sea Science Center:

”Ett fint tillägg genom en sammanhållen arkitektur med rena ytor. Det är glädjande med ett spännande, modernt uttryck i denna miljö där alla tider finns representerade.”

bssc 01 foto katarina wahlstrom topp
Foto: Katarina Wahlström

Om Baltic Sea Science Center
Baltic Sea Science Center på Skansen, ritat av Kawa Arkitekturer genom Katarina Wahlström, invigdes i april 2019 av H.K.H. kronprinsessan Victoria tillsammans med BalticSea2020s grundare Björn Carlson och Skansens chef John Brattmyhr. Byggnaden, med betongfundament och träpanel, är placerat intill Skansenberget. Direkt innanför entrén så möts vi av Östersjöns undervattensvärld i ett stort akvarium som är uppdelat i olika delar för att anpassa vårt innanhavs unika biologiska mångfald. Här kan du t.ex. möta rovfiskar som torsk, lax och havsöring, stimfiskar som sill och strömming, till fiskar som gädda, abborre och gös. Betongen klarar av att hantera vattentrycket, men återger också de robusta konstruktioner som finns där land möter hav. Läs mer om huset på Stockholms stads hemsida här.

BSSC är en plats dit alla kan gå för att lära sig mer om Östersjöns unika miljö. Här får man insikt om den svåra situation som havet befinner sig i men man får också veta vad vi tillsammans kan göra för att vända utvecklingen i positiv riktning. Östersjöhuset innehåller förutom akvarier, även utställningsytor, skolsalar och laboratorium. Läs gärna mer om BSSC på vår hemsida. För mer information om akvariet, utställningarna och öppettider, besök Skansens hemsida.

P1013505

BSSC har finansierats av BalticSea2020 och stiftelsens grundare Björn Carlson med stöd av Skansen. Innehållet har utarbetats i nära samarbete med Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Akvariet