Sök pressmeddelanden

2011 hörde Skansen av sig till BalticSea2020 och berättade om sin idé att bygga ett hus där Skansenbesökarna har möjlighet att upptäcka Östersjön och dess unika ekosystem. 2016 sattes det första spadtaget och nästa år ska Baltic Sea Science Center öppna för allmänheten.

Syftet med kunskapscentret är att berätta både hur människan påverkar havet negativt och vad som kan göras för att ändra utvecklingen. Centret kommer ha tre fokusområden: övergödning, miljögifter och fiske, där interaktivitet och lärande är genomgående. Baltic Sea Science Center riktar sig främst till högstadie- och gymnasieelever, men det kommer vara minst lika spännande för Skansens övriga besökare. Tre stora akvarier är planerade, en för att visa hur vassviken ser ut, med gäddor, abborrar och andra kustnära fiskar. Ett akvarium med stimfisk som strömming och sill samt ett akvarie med rovfiskarna torsk och lax. Rovfiskakvariet kommer vara möjligt för besökarna att gå igenom och utforska havsmiljön i olika vinklar via en glastunnel. Totalt kommer akvarierna inrymma ett 40-tal olika fiskarter och ett 15-tal ryggradslösa djur. Byggnaden kommer ha en bruttoyta på 2000 kvadratmeter.

Projektet finansieras av Skansen och BalticSea2020, med BalticSea2020 som huvudfinansiär. Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet ingår i Baltic Sea Science Center kunskapsråd.

Läs hela artikeln på dn.se

Skansen