Sök pressmeddelanden

Det svenska torskfisket i östra Östersjön, som fiskas med långrev, är nu återigen MSC-certifierat. Efter tre månader med indraget certifikat har de nu fått tillbaka beviset på att de fiskar hållbart. Det som saknades var en redovisning om det förekom fåglar i bifångsten – vilket de nu åtgärdat.

– Torskfisket med långrev utgör endast 3,14 procent av hela det svenska MSC-certifierade fisket men det är viktigt att de nödvändiga förändringarna har gjorts. Vi är mycket glada över att denna del av torskfisket nu åter är MSC-certifierat, säger Minna Epps, chef för MSC:s kontor i Östersjöområdet.

Både Tyskland och Danmark har MSC-certifierade fisken i östra Östersjön, och intresset från andra länder ökar. I november påbörjade både Lettland och Polen granskningsprocesser av sina torskfisken för att se hur dessa står sig mot MSC:s miljöstandard för ett uthålligt och välskött fiske. Om de klarar granskningsprocesserna kommer torsken få säljas med MSC:s miljömärke.

Torsken från det lettiska fisket säljs främst på den inhemska marknaden samt i Polen, Danmark och Litauen. Marknaden för den polska torsken återfinns främst inom Polen och i europeiska länder som Tyskland och Frankrike.

För mer information kontakta:
Linda Sörnäs, kommunikationschef MSC östersjöområdet, på e-mail: linda.sornas@msc.org eller telefon 0738-02 25 03.

Klicka här för att läsa nyheten på MSC:s hemsida.

Källa: Marine Stewardship Council (MSC).