Sök pressmeddelanden

Fotografen och filmaren Mattias Klums nya film Betraktaren är hans mest omfattande filmprojekt hittills. Under fyra år har han tillsammans med sitt team följt både djur och människor runt ett lika vackert som hotat innanhav.

– Filmen Betraktaren är en hyllning till ett av världens vackraste områden, men jag vill också visa hur bräckligt ekosystemet i Östersjön har blivit. Vi borde alla ställa oss frågan hur ett hav som omges av några av världens rikaste länder kan tillåtas vara ett av de mest förorenade vattnen på jorden, säger Mattias Klum.

Filmen är både personlig och självutlämnande. Betraktaren är genreöverskridande och en poetisk beskrivning av livet i, på och runt Östersjön.

Under dryga två decennier har Mattias Klum gjort omtalade foto- och filmexpeditioner över hela världen, men att arbeta med Östersjöprojektet har varit utmanande på att annat sätt. En av de mest komplexa uppgifterna har varit att beskriva människans roll i ekosystemet. För de flesta av oss är havet en vacker plats där vi hämtar kraft och kopplar av.

– Samtidigt är Östersjön en resurs som vi överutnyttjar till bristningsgränsen för att tillfredsställa andra behov. Vi måste inse hur allvarligt läget är utan att bli paralyserade och modstulna. Jag vill visa att vi fortfarande har ett enastående vackert och unikt hav att kämpa för, men att vårt agerande i vardagen spelar en avgörande roll för vilket skick vi lämnar Östersjön till kommande generationer, säger Mattias Klum.

Filmen är en del av forskningsstiftelsen BalticSea2020s arbete. Här ingår också de två dokumentärfilmerna ”Vårt grisiga hav”, ”Alla torskar” och ”Den andra vågen” som tidigare visats i SVT.

Fakta om filmen

Sänds: SVT 2, 20 maj klockan 20.00.
Regi: Mattias Klum
Manus Mattias Klum och Monika Klum
Foto: Mattias Klum och Peter Östlund fsf
Musik: Mattias Klum, Anders Widmark, Nils Landgren
Produktionsbolag: Tierra Grande Films
Längd: 57,5 minuter

TG groupBalticSea2020 Logo pos NY

Om Mattias Klum
Mattias Klum har sedan 1986 arbetat heltid som fotograf och filmare. Han har gjort flera filmer i produktionsbolaget Tierra Grande som han driver med sin fru och kollega Monika Klum. Mattias har gjort många uppmärksammade expeditioner och som publicerats ibland annat i National Geographic, Der Spiegel och New York Times. Under åren har Mattias gett över 2 500 föreläsningar runt om i världen. I september 2012 kom den 11:e boken Vår Tid på Jorden tillsammans med professor Johan Rockström och med förord av Bill Clinton.

Om stiftelsen BalticSea2020
BalticSea2020 grundades år 2005 av Björn Carlson genom en donation om 500 miljoner kronor. Stiftelsens tillgångar ska finansiera projekt som är åtgärdsorienterade, innovativa och som bidrar till att förbättra och sprida kunskap om Östersjön. Sedan stiftelsen påbörjade sitt arbete år 2006 har styrelsen anslagit mer än 350 miljoner kronor till projekt inom fiske, övergödning, levande kust och film.

För intervjuer med Mattias Klum, bildmaterial eller recensionsexemplar av filmen, kontakta:
Tobias Rydergren
tobias@mindmakerspr.se
076-947 72 79

Betraktaren small