Författare: BalticSea2020
Publicerad år: 2019

Igår kom äntligen dagen som vi väntat på riktigt länge – invigningen av Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen! H.K.H. Kronprinsessan Victoria och stiftelsens grundare Björn Carlson var på plats för att välkomna de första besökarna in i huset.

P1013505

Bild ovan: H.K.H. Kronprinsessan Victoria, Björn Carlson (grundaren av BalticSea2020), John Brattmyhr (Chef för Skansen) och Maria Torén (Kommunikationschef Skansen) deltog under invigningen. 

2013 hörde Skansen av sig till BalticSea2020 och berättade om sin idé att bygga ett hus där Skansenbesökarna har möjlighet att upptäcka Östersjön. Men de behövde en samarbetspartner.

- Vi har fått den här typen av förfrågningar flera gånger tidigare, men antingen så har konceptet eller platsen inte känts helt rätt. Men när Skansen hörde av sig och berättade om sin vision så föll allt på plats! säger Conrad Stralka, verksamhetschef på BalticSea2020.

Igår kunde de första besökarna äntligen få se resultatet av flera års samarbete. BSSC består dels av en akvariedel där besökarna möter bland annat torsk, lax, ål och havsöring i det stora rovfiskakvariet. I stimfiskakvariet simmar sill och strömming och i bryggakvariet hittar vi gädda, gös, abborre och mört.


P10134791IMG 0209
Bild ovan: Akvariedelen i BSSC.
Bild till höger: Stimfiskakvariet med sill
och strömming.Bild nedan till vänster: Rovfiskakvariet med bland annat torsk.
Bild nedan till höger: Bryggakvariet visar upp djur- och växtlivet i
de grundare miljöerna i Östersjön.
IMG 0203P1013463

I habitatakvarierna får vi se de olika miljöerna som återfinns i Östersjön. I den grunda hårda botten växer blåstång där spiggen och tånglaken lever ett skyddat liv. På den djupa hårdbotten finns rödalger och blåmusslor som lever tillsamman med fisk som simpor och små plattfiskar. På den djupa mjuka botten lever inte mycket växter. Djuren som lever här skyddar sig på andra sätt och gräver till exempel ned sig. Här hittar vi musslor och maskar.
 P1013466habitatakvarie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild ovan: Habitatakvarierna. Bild till höger: På de grunda mjuka bottnarna hittar vi små abborrar och plattfiskar.

simpaplattfisk
Bild ovan: En simpa och en plattfisk är närgångna.
kantn
sjurygg 

 

 

 

 

 

 

 
Bild ovan till vänster: En fin sjurygg på de grunda hårda bottnarna. Bild till höger: Östersjöns alldeles egna sjöhäst: kantnålen.

Vandrar man upp i huset kommer man till utställningen land och hav som handlar om hur havet och människan påverkar varandra. I delen Östersjöns utmaningar får besökarna se hur våra val påverkar Östersjön och havets framtid utifrån tre miljöutmaningar – övergödning, fiske och miljögifter.

Sist, men inte minst, finns utrymme för undervisning för högstadie- och gymnasieelever i ett fint laboratorium och filmsal. I filmsalen visas filmer och Östersjön och laboratoriet finns tillgängligt att boka för skolklasser. För mer information, besök Skansens hemsida.

P1013483sillgrissla

               Bild till vänster: Sillgrisslorna håller utkik i trappan upp till utställningen om Östersjöns utmaningar.
Bild ovan: Östersjön är som ett badkar - det som hamnar i Östersjön stannar där.

 

P1013508gget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bild ovan till vänster: På utställningen om land och hav kan man undersöka Östersjön både på väggar och golv.
Bild ovan till höger: Informativt om miljögifter.

labbet P1013494

Bild till vänster: Laboratoriet är fullt utrustat och har även en helt fantastisk utsikt!
Bild ovan: Mycket av utställningarna är interaktiva för att skapa upptäckarlust.

BSSC ska vara en plats dit alla kan gå för att lära sig mer om Östersjöns unika miljö. Här får man insikt om den svåra situation som havet befinner sig i men man får också veta vad vi tillsammans kan göra för att vända utvecklingen i positiv riktning.

BSSC har finansierats av BalticSea2020 och stiftelsens grundare Björn Carlson med stöd av Skansen. Innehållet har utarbetats i nära samarbete med Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Läs mer om projektet på vår hemsida. För mer information om akvariet, utställningarna och öppettider, besök Skansens hemsida.

Läs mer om Björn Carlson och stiftelsens engagemang i Östersjön och BSSC i en intervju här.

 

Samtliga bilder från BSSC i denna artikel är tagna av BalticSea2020.