Författare: BalticSea2020
Publicerad år: 2019

ostersjonInformationscentralen för Egentliga Östersjön (ICEÖ) har skrivit en årsrapport där de bl.a. sammanfattar algblomningen i Östersjön under 2019. Årets algblomning startade senare än förra året då starten var ovanligt tidig, troligen på grund av de höga temperaturerna som började redan under våren och snabbt värmde upp vattnet. Det här året kom de första tecknen på algblomning först i juni, och höll sig måttlig fram till slutet av månaden.

Det var först i mitten av juli som algblomningen blev mer omfattande, vilket också uppmärksammades av allmänheten som började skicka in rapporter om synliga algblomningar. Under mitten och slutet av juli täcktes en stor del av Egentliga Östersjön av ett sammanhängande område med ytansamlingar. Därefter började algblomningarna minska, främst längs de södra delarna av kusten. Utanför Stockholm, Nynäshamn, kring Öland och Gotland kunde man se ett område med synliga ytansamlingar som låg kvar fram till mitten av augusti. Även om de storskaliga algblomningarna nu är över kan lokala höstblomningar synas, skriver Informationscentralen.

För mer information och för att läsa årsrapporten i sin helhet, se Länsstyrelsen Stockholms hemsida här. På sidan hittar du även råd vid algblomning och en karta över aktuella algblomningasrapporter.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm / Informationscentralen för Egentliga Östersjön.