Författare: BalticSea2020
Publicerad år: 2017

Natten mot tisdag kom beskedet från EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter för Östersjön. Torsken var en av de stora förlorarna där ministrarna återigen går emot forskarnas rekommendationer för ett hållbart torskfiske.

grafik torskkvoter
Bilden visar EU-ministrarnas beslut om kvoter för det västra och östra torskbeståndet i Östersjön.
Staplarna (i mörkblått) visar nästa års kvoter i förhållande till förra årets kvoter, i jämförelse med ICES
rekommendationer (i ljusblått).
Här ser vi tydligt att ministrarna gick emot forskarnas rekommendationer
både 2017 och 2018.
(Klicka på bilden för större format).

I Östersjön finns två torskbestånd, det östra och det västra. För det östra beståndet är situationen kritisk. Internationella havsforskningsrådet (ICES) anser att det saknas data för att kunna ge råd om nästa års kvoter och inför förhandlingarna i EU rekommenderade de därför om försiktighetsprincipen och ett uttag om 26 017 ton. Ministrarna beslutade om en kvot på 28 388 ton, alltså 2 317 ton över vad forskarna ansåg att man kunde fiska utan att skada beståndet ytterligare.

ICES konstaterade tidigare i år att det västra beståndet är under "biologiskt säkra gränser” och föreslog att kvoten för 2018 skulle sättas mellan 1376 ton och 3541 ton. För 2018 beslutade ministrarna att kvoten ska vara 5 597 ton. Det vill säga 58 % över en nivå som experterna anser vara ett långsiktigt hållbart uttag.

Besluten visar att ministrarna värderar östersjötorskens långsiktiga överlevnad lägre än fiskets kortsiktiga ekonomiska intressen.

Läs gärna mer om BalticSea2020:s kommentar till besluten om kvoter för östersjötorsken här